Do priamej voľby prezidenta pribudol tretí jasný kandidát - Jana Bobošíková

09.02.2012 Celý región

Praha 9. februára (TASR) - Na priamej voľbe prezidenta Českej republiky sa definitívne rozhodla zúčastniť predsedníčka strany Suverenita a bývalá europoslankyňa Jana Bobošíková. Je tak treťou kandidátkou pre voľbu nástupcu Václava Klausa - po predsedovi strany TOP 09 Karlovi Schwarzenbergovi a expremiérovi Janovi Fischerovi. Bývalý predseda vlády Miloš Zeman chce najprv vidieť, koľko podpisov získa on a koľko jeho súperi. Informácie dnes priniesol spravodajský server iDNES.cz.

Bobošíková potvrdila serveru svoje kandidovanie. Politička sa už zúčastnila posledných volieb o najvyšší úrad, keď ešte o novom prezidentovi rozhodovali poslanci a senátori. Vtedy ju nominovali komunisti a jej pokus bol neúspešný. Teraz sa pokúsi získať potrebných 50.000 podpisov.

\"Chcem však tiež rokovať so stranami a niektoré rokovania už prebehli,\" povedala Bobošíková.

Priamu voľbu českého prezidenta všetkými občanmi schválil v stredu večer Senát. Občania ČR s volebným právom budú môcť prvýkrát vybrať hlavu štátu - nástupcu Klausa - v prvom štvrťroku 2013.

Bývalý český premiér Miloš Zeman už skôr avizoval, že by mal záujem ísť len do priamej voľby prezidenta, ale dnes povedal, že sa ešte stále definitívne nerozhodol. Bude to závisieť od toho, koľko podpisov sa mu podarí získať pod petíciu so žiadosťou, aby kandidoval, a koľko podpisov zoženú rivali.

Predsedníčka českej Snemovne Miroslava Němcová z ODS vyhlásila, že chce najprv o svojej prípadnej kandidatúre rokovať s premiérom a predsedom občianskych demokratov Petrom Nečasom. V hre o nomináciu je aj prvý podpredseda Senátu a člen ODS Přemysl Sobotka.

Expremiér Jan Fischer už predtým jednoznačne uviedol, že sa priamej voľby prezidenta zúčastní. Jeho kandidatúru by podporil aj predseda vládnej strany Veci verejné (VV) Radek John, ale dodal, že jeho strana zorganizuje anketu o to, koho by mali VV do voľby navrhnúť. Niektorí členovia totiž sympatizujú s Janom Švejnarom a takisto Miloš Zeman má v strane stúpencov.

Najmenej jasné je to, ktorého kandidáta bude podporovať opozičná sociálna demokracia. Grémium ČSSD bude o vhodných menách rokovať koncom budúceho týždňa. Do úvahy prichádza jeden z najpopulárnejších politikov v Česku, podpredseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier. Pochádza z disidentského prostredia a vďaka otcovi mal blízko aj k exprezidentovi Václavovi Havlovi.

Podpredseda ČSSD Zdeněk Škromach povedal, že uvažuje o dvoch až troch menách a že medzi prípadnými kandidátmi by mohla byť aj žena. Paleta mien je pomerne široká - okrem nestraníkov Jana Fischera či Jana Švejnara, uznávaného česko-amerického ekonóma (ktorý už kandidoval na prezidenta v roku 2008), by sa mohli preberať aj stranícke osobnosti ako expremiér Vladimir Špidla, Petra Buzková či spomínaný Dienstbier, konštatovalo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.
 

Vyberte región